Hoe praat je met iemand die het moeilijk heeft?

Iemand voelt zich niet goed in hun vel of is helemaal in hun schulp gekropen. Jij kunt helpen, jou vertrouwen ze. Maar hoe praat je met hen?

7 tips om met hen te praten:

    Speel open kaart, vertel hun wat je waarneemt. Heb je bijvoorbeeld de indruk dat iemand vaak onrustig is, zeg dit. Vraag of er iets is wat die persoon bezighoudt. Wees niet bang om iets uit te lokken of erger te maken. Mensen nemen het je niet kwalijk als je toont dat je bezorgd bent. 


    Als je niet goed weet wat je kunt doen of zeggen, is het oké om dat te delen. Maak duidelijk dat je wilt helpen, maar niet weet hoe. Laat weten dat je altijd klaarstaat als die persoon iets wil delen. 

    Iets wat voor jou klein of oplosbaar lijkt, kan voor iemand anders een onoverkomelijk probleem lijken. Probeer te begrijpen wat de situatie met die persoon doet en toon begrip. Erken gevoelens en gedachten, veroordeel of minimaliseer ze niet. 

    Ben je zelf rustig? Dan wordt je gesprekspartner ook rustiger. Doe je niet anders voor dan je bent. Spreek vanuit je bezorgdheid, toon dat je wilt helpen. 


    Doe geen beloftes die je niet kunt nakomen. Beweer bijvoorbeeld niet dat je alle problemen zult oplossen als je dat niet kunt. 

    Toon dat je gehoord hebt wat de andere heeft verteld door hun woorden te herhalen. Ga er dieper op in. Vraag hoelang die persoon het al moeilijk heeft, wat die precies bedoelt. 


    Door gevoelens te benoemen, zorg je ervoor dat de ander zich begrepen voelt. Naar iemand luisteren kan soms al voldoende zijn.

    Door open vragen te stellen, kun je de ander aansporen om hun gevoelens te verduidelijken. Zo bied je structuur zonder zelf de boventoon te voeren.  Denk aan: 'Hoe voel je je daarbij?',  'Wat doet dat met jou?' en 'Waarom raakt het je zo?'.

     

    Gun je gesprekspartner wat tijd om je vragen te beantwoorden en neem zelf de tijd om naar het antwoord te luisteren. 


    Vraag ook wat jij kunt doen, hoe klein je inbreng ook is. Er gewoon zijn, is soms al voldoende. 

    Probeer regelmatig terug te komen op het gesprek dat jullie hadden. Ga er niet van uit dat het de volgende keer beter gaat. Vraag niet bijvoorbeeld niet: ‘Gaat het vandaag beter?’ maar: ‘Hoe gaat het vandaag met je?’.

    Ken je iemand die aan zelfmoord denkt of een poging ondernam? Vang je signalen of zelfmoordgedachten op van iemand uit je naaste omgeving? Negeer ze niet. 


    Er voor die persoon zijn, erover praten en luisteren kunnen al een groot verschil maken. Moedig de persoon ook aan om contact te zoeken met gespecialiseerde hulp, zo krijgt de achterliggende problematiek (situatie, psychiatrische factoren, persoonlijkheid ...) de nodige aandacht.  

     

    Gespecialiseerde hulp bij zelfmoordpoging: 

    • de hulpdiensten (112)
    • de huisarts (van wacht)
    • het Antigifcentrum (070 245 245)

     

    Gespecialiseerde hulp bij zelfmoordgedachten:

    • de Zelfmoordlijn (1813)
    • het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP)
       

    Kun jij met je donkere gedachten bij vrienden terecht?

    Keuzen

    Geen zorgen. Je antwoord blijft steeds anoniem!

    Kun je niet bij je vrienden terecht? Praat anoniem en gratis over je zelfmoordgedachten: bel 1813 of klik hier om te chatten.