Hoe kun je je beter concentreren tijdens de blok?

Niet iedereen studeert op dezelfde tijdstippen. Zoek uit wat voor jou werkt. Wanneer piekt je concentratie? Want wanneer je geconcentreerd bent, verscherpt je aandacht. Soms gaat het zo ver dat je alles en iedereen rondom je vergeet. Dwalen je gedachten vaak af? Dan vind je hieronder enkele tips om je beter te concentreren.

  • Schakel interne en externe afleiders uit
    Studeer niet op een lege maag, verbreek je internetverbinding, studeer op een rustige locatie met voldoende licht en verluchting
     
  • Maak een checklist van je taken en studieonderdelen
    Schrijf ze zo beknopt en concreet mogelijk op. Zo kun je afvinken wat je al gedaan hebt. Maak doelstellingen heel concreet (bv. per uur). Als je een doel hebt om naartoe te werken, is het vaak gemakkelijker om je te motiveren en te concentreren.
     
  • Niet iedereen studeert het beste op hetzelfde moment
    Er zijn vroege vogels die het best studeren in ochtend en er zijn nachtuilen die best studeren als de wereld gaat slapen. Het is belangrijk om je eigen weg te vinden. Het heeft geen zin om heel vroeg op te staan als je amper je ogen open kunt houden en je boven je boeken weer in slaap valt.
     
  • Vergeet dan niet dat slaap ook nuttig is. 
    Je verwerkt informatie in je slaap en je lichaam komt terug op krachten. Wie 's avonds tot laat studeert, slaapt best 's morgens iets langer.
     
  • Iedereen heeft een verschillende concentratiespanne.
    Jij kun na een halfuurtje studeren afgeleid zijn, terwijl je beste vriend(in) misschien wel uren aan een stuk kan leren. Experimenteer om jouw studeerritme te vinden en stel je planning hiernaar op.

    Hou ook rekening met het vak dat je aan het studeren bent, hoe moe je bent, het moment van de dag, dingen die er om je heen gebeuren, ... Ga voor jezelf na hoe en wanneer je je het beste kunt concentreren.
     
  • Neem op tijd pauze 
    Niemand kan zich langer dan 1 à 2 uur concentreren. Het heeft geen zin om te blijven studeren als het even niet meer lukt. Plan op tijd een pauze in op je studieplanning. Zo kun je ernaartoe werken jezelf motiveren. D

    Doe tijdens je pauzes iets compleet anders: beweeg, sla een praatje, eet iets, Dan kunnen je hersenen verwerken wat ze geleerd hebben.

    Pauzeer wanneer je aan een leuk onderdeel wilt beginnen, niet in het midden van een moeilijke oefening. Daarna zal je makkelijker terug beginnen.
     
  • Beloon jezelf
    Heb je je aan je studieschema gehouden? Heb je een moeilijke oefening opgelost zonder afgeleid te zijn? Geef jezelf dan een beloning in de vorm van een korte pauze met iets lekkers om te eten, een ontspannende douche, ...
     
  • Gebruik een gepaste studiemethode
    Deze methode kan verschillen van persoon tot persoon en van vak tot vak. Afwisseling in wat en hoe je studeert en op een actieve manier studeren kan je concentratie verbeteren.
     
  • Helpt sociale controle bij jou? 
    Als je weet dat je je moeilijk aan je studietijd kan houden, kan het helpen om bijvoorbeeld aan je ouders of kotgenoten te vragen om je planning en afspraken mee in de gaten te houden. Samen studeren kan ook helpen.
     
  • Een bepaalde mate van stress kan ervoor zorgen dat je aandacht verscherpt en je concentratie piekt.
    Als je weinig tot geen stress ervaart, presteer je vaak iets minder doordat je aandacht onvoldoende scherp is. Je bent sneller afgeleid, maakt een opdracht onnauwkeurig, … Dit komt omdat je aandacht wordt verdeeld onder verschillende taken. Je kunt het juiste stressniveau moeilijk zelf oproepen.
     
  • Praten over je concentratieproblemen kan helpen 
    Als je de hele dag zit te piekeren, is het normaal dat je je niet ten volle kunt concentreren. Probeer de zaken waar je mee zit even los te laten. Misschien lukt dat wel als je er over praat met iemand die je vertrouwt? Voor een anoniem gesprek kun je ook terecht bij Teleblok.