Hoe weet ik welke studierichting bij mij past?

Proclamatie van het middelbaar achter de rug? Check! Tijd om te kiezen uit een brede waaier aan opleidingen om je studiecarrière verder te zetten. Om een doordachte studiekeuze te maken, kan je je maar best eerst goed informeren. Tenslotte bepaalt deze keuze voor een groot stuk hoe je toekomst er zal uitzien.

Welke opties zijn er?

16520983 keuzes? Wat een gigantisch aanbod. Bekijk welke mogelijke opleidingen er allemaal zijn. De onderwijskiezer geeft objectieve en actuele info over alle onderwijsaanbod in Vlaanderen en Brussel'. Je vindt er ook hulpmiddelen om op zoek te gaan naar wat best bij jou past. 

Op studie-informatiedagen (SID-in) kan je de verschillende scholen en opleidingen leren kennen. Welke daarvan sluiten aan bij je interesse? Een professionele bachelor is meer praktijkgericht, terwijl een academisch gerichte opleiding meer de nadruk legt op de waarom-vraag in plaats van de hoe-vraag.

Kies een opleiding op jouw maat

Wat doe je graag? Waar ben je goed in? Waarin ben je geïnteresseerd? Wat wil je in het leven bereiken? Welke beroepen spreken je aan? Zoek een studierichting die matcht met jouw interesses, talenten en toekomstdromen.

Hier kunnen gesprekken met vrienden en familie een handje helpen. Krijg je alweer de vraag 'En wat ga je nu volgend jaar studeren?' Durf hen dan te vragen wat volgens hen jouw talenten zijn. Volg hun raadgevingen niet blindelings, je moet je eigen keuze maken. 

Zitten je verwachtingen goed?

Het lijkt je fantastisch om logopedist te worden, maar al snel blijkt dat je daarvoor veel meer fysica moet blokken dan je ziet zitten. Om goed te kunnen kiezen, moet je zoveel mogelijk weten van de opleiding en de mogelijke jobs die je ermee kan doen. Wat zijn de belangrijkste vakken? Wat is de verhouding praktijk en theorie? Welke voorkennis moet je hebben? Kan je specialiseren? Welke jobs kan je ermee doen? Welke scholen bieden de opleiding aan en wat zijn hun nuances? Maar ook: welke twijfels heb je nog?

  • Lees de beschrijving van de studie en de vakken. Waar wil de school je voor klaarstomen?
  • Ga naar infodagen van de hogeschool of universiteit. Vaak kan je er met docenten en studenten een praatje slaan, lessenroosters doornemen, cursussen inkijken ...
  • Praat met mensen met een beroep waar jij interesse in hebt. Wat hebben zij gestudeerd?
  • De leerkrachten of leerlingenbegeleiders van je middelbare school of studieadviseurs van de hogeschool of universiteit kunnen je bijstaan bij je keuze.
  • Ga eens langs bij het CLB van jouw school. Zij kunnen je verder helpen met vragen bij je studiekeuze, studierichtingen …
  • Doe een zelftest om te zien of de opleiding op maat van jouw kennis is.
  • Vraag het eens aan Simon. Wie? Vul je interesses in en Simon geeft je een overzicht van opleidingen die aansluiten bij jouw interesses.
  • Welke opleiding past het best bij wie jij bent, wat jij kan en wat jij wil? Maak een overzicht van de voor- en nadelen en praat erover met anderen. Je zal misschien inzichten krijgen die je daarvoor nog niet had.

En ja, het kan zijn dat die mooie droom om dierenarts te worden niet meer zo rooskleurig lijkt eens je weet hoeveel chemie je ervoor moet kennen. Durf eerlijk te zijn met jezelf. Beter nu een andere keuze maken, dan na een (half)jaar sukkelen te moeten veranderen of stoppen.