'Gewoon gamen' kan problematisch zijn: 9 signalen

Een gameverslaving, dat kan gevolgen hebben. Maar hoe herken je het? Dimitri Das van Ligant komt dagelijks in contact met risicovolle en problematische gamers. Hij gaf ons enkele tips.

  1. Je hebt weinig sociale contacten in het offline leven. Afspraken met vrienden afzeggen om meer te gamen, doe je beter niet.

  2. De virtuele gamewereld trekt soms meer je aandacht. Is dit omdat het op school of ergens anders niet goed gaat? Is er iets gebeurd? Pak je problemen dan aan, vlucht niet in een online wereld.

  3. Je schoolresultaten zijn niet denderend en het is overduidelijk dat gamen er voor iets tussen zit.

  4. Je kunt onbeperkt gamen omdat niemand zich bekommert om je tijdsbesteding. Misschien is het tijd om wat regels op te stellen, voor jezelf of samen met anderen.

  5. Je geeft te veel geld uit aan in-game aankopen want je móét die extra items hebben om …

  6. Lieg je over de tijd en het geld dat je aan gamen besteedt om geruzie te vermijden, dan weet je zelf wel dat je te veel gamet.

  7. Je voelt je slecht als je niet gamet, het is een onweerstaanbare drang geworden.

  8. Omdat je te veel gamet, slaap je te weinig. Daardoor krijg je hoofdpijn, voel je je loom en slap en raak je snel geïrriteerd. Misschien kamp je zelfs met overgewicht omdat je te weinig beweegt en je conditie erop achteruit is gegaan. Ook last van je gewrichten en prikkende ogen zijn gevolgen van te veel gamen.

  9. Je werkt gehaast en onzorgvuldig taken af of spijbelt om te kunnen gamen. Alles wat niet gamen is, voelt als tijdverlies.

Herken je jezelf in een of meerdere van deze signalen?

Dan is het aangewezen om erover in gesprek te gaan. Praat met je huisgenoten, familie, vrienden en maak afspraken die je helpen grenzen te stellen aan je gamegedrag. 

Vraag jezelf waarom je gamet en ga aan de slag met het antwoord. Is er iets in je leven waarmee je moeilijk kunt omgaan? Pak het aan zodat je er niet langer van moet vluchten.

Een online netwerk is belangrijk, maar investeer ook in een offline netwerk. Houd de twee in balans.