Psychiater, psycholoog of therapeut?

Je hebt het al niet gemakkelijk en dan loop je nog eens verloren in het aanbod aan hulp. Bij wie moet je zijn voor welk probleem? Wij leggen uit wat een psychiater, psycholoog, therapeut en coach doet.

Wie doet wat?

    Een psychiater is een arts met een specialisatie En kan medicatie voorschrijven. Een bezoek wordt terugbetaald door de ziekteverzekering. 

    Psychiaters zijn meestal verbonden aan een ziekenhuis, een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg of een psychiatrische instelling. Velen hebben daarnaast ook een privépraktijk. 

    Een psycholoog behaalde een masterdiploma aan een universiteit. Vaak heeft die een bijkomende therapeutische vorming gevolgd. Een psycholoog is geen arts en schrijft dus geen medicatie voor. 

    Je kunt naar een eerstelijns psycholoog gaan, die werkt samen met huisartsen en woonzorgcentra. Hier krijg je kortdurende hulp en advies. Deze psycholoog brengt je problemen in kaart en bekijkt hoe je deze kunt aanpakken. Heb je meer hulp nodig, verwijst die je door naar andere hulpverleners.

    Een gespecialiseerde psycholoog richt zich op personen die specifiekere of intensievere zorg nodig hebben door ernstige onderliggende psychische problemen.

    Je kunt zelf op zoek gaan naar een erkende psycholoog op www.psycholoog.be,  je hebt hier geen doorverwijzing van je huisarts voor nodig.

    Hoeveel moet je betalen?

    Wist je dat je als CM-lid kunt rekenen op 24 terugbetalingen voor psychologische hulp? Lees er hier alles over.

    Het grootste deel van de kostprijs van je sessie gaat via derdebetalersregeling: het grootste deel wordt terugbetaalt door de ziekteverzekering. Je hoeft dit niet zelf voor te schieten en betaalt dus enkel je persoonlijk aandeel. Dat is 11 euro per sessie of 4 euro als je en verhoogde tegemoetkoming hebt. Voor een groepssessie betaal 2,5 euro per keer.

    Het aanbod aan psychologische zorg wordt geleidelijk aan versterkt en financieel toegankelijker gemaakt door de overheid. De meest recente info vind je hier.

    Bij een (psycho)therapeut kun je terecht voor problemen die je leven moeilijk maken.

    De titel therapeut is niet beschermd. Dit betekent dat iedereen zich (psycho)therapeut kan noemen, of je nu opleiding in de psychologie of psychiatrie hebt gevolgd, een therapieopleiding of geen opleiding.  

    Hoeveel moet je betalen?

    Er zijn geen vaste tarieven voor een raadpleging bij een psychotherapeut. Gemiddeld kost een 45 à 60 euro per uur. Wist je dat je als CM-lid kunt rekenen op 24 terugbetalingen voor psychologische hulp? Lees er hier alles over. 

    De term coach is niet erkend. Iedereen die anderen iets wilt leren, mag zichzelf coach noemen. Zo zijn er mental coaches, lifestyle coaches, personal coaches, …  

    Niet alle coaches volgden een opleiding. Bestaande opleidingen verschillen sterk in inhoud, diepgang, onderbouwing en duur. Een certificaat biedt dus niet noodzakelijk garantie op kwaliteit.  

    De prijzen die coaches hanteren zijn zeer variërend en kunnen hoog oplopen

    Goed om te weten

    CM ging een samenwerking aan met BloomUp, een online platform dat in enkele klikken een gesprek met een psycholoog of psychotherapeut mogelijk maakt.