Factcheck: schaadt het carnivoor dieet gezondheid én klimaat?

TikTok en Instagram staan vol met manieren om af te vallen of om meer spiermassa te kweken. De nieuwste trend? #carnivorediet. Tijdens dit dieet eet je 30 dagen alleen vlees. De duizenden filmpjes zijn lovend over dit nieuw eetgedrag, maar is het echt wel zo gezond als ze beweren?

‘I am craving for meat, man.’ De TikTok-filmpjes liegen er niet om. ’s Morgens, ’s middags en ’s avonds een stuk vlees eten is blijkbaar dé manier om spieren te kweken of van je puistjes verlost te geraken. Want vlees is toch gezond? Ja, maar te eenzijdige voeding is niet goed op lange termijn stellen voedingsexperts.

Waar komt het nieuws vandaan?

Enkele jaren geleden beschreef een Amerikaans overzichtsartikel de voordelen van een carnivoor dieet. Er werd deels verwezen naar historische feiten, waarbij oude stammen leefden van een hoofdzakelijk carnivoor eetpatroon zonder voedingsproblemen.

De wetenschapster beweert dat het dieet alle ingrediënten bevat die je lichaam nodig heeft. Het veroorzaakt zogezegd dus geen voedingstekorten, maar het effect op lange termijn is onbekend. 

Hoe moet je het nieuws interpreteren?

Het Amerikaans onderzoek was niet objectief, de onderzoekster schreef verschillende boeken over het carnivoor dieet. En is stichter van CarnivoryCon, een congres waar vlees gepromoot wordt. 

Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft aangetoond dat enkel vlees eten volledig afwijkt van een gezond eetpatroon. En is onaanvaardbaar op ecologisch vlak. Bovendien is 30 dagen een te korte periode om een impact te merken op je gezondheid. 

Vleeseters en vegetariërs spreken elkaar regelmatig tegen. Ze promoten andere eetgewoonten en proberen publicaties tegen te houden die hun eigen visie niet ondersteunen.

    Really?

    Schaadt het carnivoor dieet gezondheid én klimaat?

    Yes really! Dertig dagen alleen vlees eten is geen gezond eetpatroon. Bovendien is het slecht voor het milieu. Af en toe een stuk vlees eten kan zeker, zolang je er niet mee overdrijft.