Niet alles wat je online ziet, klopt. Really?

Je hebt het wel al gezien op TikTok: Als je deze symptomen hebt, heb je ADD. De symptomen zijn dan dingen zoals snel afgeleid zijn, slordig zijn en vermoeid zijn ook al heb je de hele dag niks gedaan.  

Geloof deze filmpje niet zomaar! Marleen Finoulst, de drijvende kracht achter Gezondheid en Wetenschap, vertelt waarop je moet letten om veilig te scrollen, liken en sharen.

Social media is de belangrijkste bron van fake news

Op Instagram en TikTok verschijnt heel veel nieuws dat niet klopt. Ook over gezondheid en voeding, thema’s waar bijna iedereen mee bezig is. Op zo’n filmpjes wordt veel geklikt.

Hoe meer je naar zulke filmpjes kijkt, hoe meer je er te zien krijgt

Door het algoritme van die apps krijg je gelijkaardige filmpjes te zien omdat je bij die thema’s langer blijft stilstaan, ze liket of shared.

Dat is het verdienmodel achter social media zoals Instagram en TikTok: hoe meer je klikt, hoe beter. Voor de bazen van het bedrijf maakt het niet uit wát je ziet, als je maar blijft scrollen.

Die filmpjes en info zijn niet altijd onschuldig. Je komt in een bubbel terecht. Daardoor krijg je de indruk dat er veel mensen zijn die net zoals jij denken, terwijl het gewoon de enige info is die jij te zien krijgt.

Twijfelen aan de informatie die je tegenkomt, is een gezonde reflex

Marleen Finoulst

Lijkt het te goed om waar te zijn, dan is het ook zo!

Neem niet zomaar advies aan: koop geen vitaminen waarvan je zogezegd fitter wordt of poedertjes om je van je opgeblazen gevoel af te helpen.

Denk maar eens na: als je écht zo makkelijk kunt afvallen door een pilletje of dieet, zouden er niet zo veel mensen met overgewicht zijn. En als er een kuur tegen vermoeidheid is, zou iedereen fris voor de dag komen!

Influencers posten filmpjes omdat ze er geld voor krijgen, niet omdat ze overtuigd zijn van het product. Misschien is dat soms wel zo, maar zeker niet altijd.

Een bron moet een belletje doen rinkelen

Vraag je altijd af waarom iemand zo’n filmpje post. Ook van wie de info komt, is belangrijk. Is die persoon geschoold om dat soort info te geven? Twijfelen aan de informatie die je tegenkomt, is een gezonde reflex.

Bronnen zoals Gezondheid en Wetenschap, Wat Wat en nws.nws.nws kun je vertrouwen. Het zijn onafhankelijke bronnen. Als je de bron niet herkent of het is niet duidelijk waar de info vandaan komt, dan is het riskant.