Voel jij je soms eenzaam?

Iedereen kan zich weleens eenzaam voelen. Zelfs omringd door vrienden, familie, medestudenten of collega's. Een mogelijke oorzaak? Je mist een diepgaande band met iemand waardoor emotionele eenzaamheid de kop opsteekt.

‘Buiten de les heb ik weinig contact met mijn klasgenoten. Elke weekdag tussen Affligem en Gent pendelen, beperkt de tijd die ik met vrienden en familie kan doorbrengen’, zegt Iris (18), student event- en projectmanagement.


Ook tussen de lessen door is er vaak geen tijd. ‘Als ik een vrij uur heb, zit ik in mijn eentje in de mediatheek te studeren. Ik mis iemand met wie ik een goede connectie heb, met wie ik die momenten kan doorbrengen.’


Wat je eraan kunt doen? Blijven proberen. ‘Ik spreek vaak mensen aan of vraag iets. Ondertussen zit ik ook in een studentenvereniging.’ Natuurlijk is 'geen tijd' maar een van de oorzaken, zeker als je niet (meer) studeert. Hoe dan ook, hier delen we enkele tips die je misschien helpen!

5 tips om eenzaamheid aan te pakken

    Dit kan gaan van een activiteit of lessenreeks in je buurt tot lid worden van een vereniging, club, studiegroepje of vrijwilligerswerk. Een voor een dingen waar je met mensen in contact komt met wie je op z’n minst één raakvlak hebt.


    Misschien is het een idee om een vaste avond af te spreken met vrienden, klasgenoten, collega's of huisgenoten waarop jullie samen koken? Ook een spelletjesavond of filmavond is een optie.

     

    Geen idee waar te beginnen? Laat je gratis inspireren door een CM-Gezondheidsconsulent.

    Heb je een vraag over de lesinhoud, wil je even praten over de aankomende examens en stress? Misschien heb je net een event ontdekt waarin een van je collega's geïnteresseerd kan zijn? Ben je een krak in samenvattingen maken of heb je bloktips die je wilt delen? Zet die eerste stap en spreek die persoon aan.

     

    Dat kan dus ‘zomaar’, als je er zelf nood aan hebt, maar ook als je ziet dat iemand vaak alleen zit. Zie je dat iemand het even moeilijk heeft? Ga ernaartoe en toon dat je er bent.
     

    Start eens een gesprek over eenzaamheid. Het is lastig, maar kan enorm veel deugd doen. Benoem het als ‘vaker andere mensen willen zien’, ‘meer sociale contacten willen’ of ‘iemand nodig hebben bij wie je terechtkunt’ als dat makkelijker is.


    Soms heeft iemand niet meer nodig dan een luisterend oor, hoef je geen raad te geven. Voelen dat iemand oprecht naar je zorgen luistert, kan soms genoeg zijn.

     

    Merk je dat die persoon meer wil? Dan kun je misschien een van deze vragen stellen: ‘Waar word je blij van? Waar ben je enthousiast over? Wat wil je nog leren?’ Misschien vind je iemand met wie je samen iets kunt plannen!


    Ken je het, zó in je studie of werk verdiept zijn dat je vergeet contact te houden met vrienden? Stuur hen eens een berichtje om te vragen hoe het gaat, spreek af, ga iets leuks doen.

    Soms is het nodig om al je gevoelens eruit te laten. Neem een momentje voor jezelf waarop je alles eens ‘laat gaan’. Schreeuw mee met muziek, laat die tranen lopen, voel. Het is oké.

    Als je in je onmiddellijke omgeving niet kunt terugvallen op iemand, kan professionele ondersteuning nodig zijn. Geen zorgen! Dankzij het gratis, online kennismakingsgesprek bij de psychologenpraktijk BloomUp is de stap kleiner én vind je snel iemand die bij je past.

    Liever gratis en anoniem chatten met een vrijwilliger? Je kunt steeds bij de chat van Teleblok terecht.

    Voel jij je soms eenzaam?

    Keuzen

    Geen zorgen. Je antwoord blijft steeds anoniem!