Factcheck: Zijn sociale media schadelijk voor je mentale gezondheid?

‘Facebook en Instagram hebben een schadelijke impact op het mentaal welzijn van jongeren.’ Je hebt het waarschijnlijk al eens ergens gelezen. Maar klopt het ook?

Waar komt dit nieuws vandaan?

Onderzoekers analyseerden gegevens van 12.866 jongeren tussen 13 en 16 jaar uit honderden Britse scholen. Ze deelden het sociale mediagebruik op volgens het aantal keer per dag dat een jongere de apps checkt. Drie keer of meer is 'zeer frequent'.

De wetenschappers hielden ook rekening met enkele gekende ‘bijwerkingen’ van sociale media die het mentaal welzijn kunnen beïnvloeden. Deze factoren, zoals cyberpesten, slaaptekort en te weinig bewegen, verwerkten ze in vragenlijsten.

Op die manier konden ze onderzoeken in welke mate deze bijwerkingen een schadelijk effect hebben op de mentale gezondheid, los van sociale media.

Hoe moet je dit nieuws opvatten?

Het onderzoek was geen nieuwe studie, maar een analyse van een bestaande ‘cohortstudie’. Dit soort studies ontdekt patronen tussen bepaalde factoren, in dit geval tussen sociale mediagebruik, cyberpesten en mentale gezondheid. Maar ze verklaren de verbanden niet.

Een tweede beperking aan de studie is het gebruik vragenlijsten: ze garanderen nooit objectieve antwoorden.

Zeer frequent sociale mediagebruik heeft dus een effect op het mentaal welzijn. Het komt volgens de studie niet door het sociale mediagebruik zelf, maar door te weinig slaap en cyberpesten als gevolg ervan.

    Really? 

    Zijn sociale media schadelijk voor je mentaal welzijn?

    REALLY: uit een Britse studie bij jongeren blijkt dat er een verband is tussen veel voorkomend gebruik van sociale media en een verminderd mentaal welzijn.

    Dit komt niet door de kanalen zelf, maar door de manier waarop ze gebruikt worden, bijvoorbeeld om te cyberpesten. Ook het bijhorend slaaptekort beïnvloedt de mentale gezondheid.

Bron: Gezondheid en wetenschap